A webáruház cookie-kat használ annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. A weboldalunkon való tovább böngészéssel elfogadod a cookie-k használatát.

5 tudományos lecke az Intelligens Gyurmáról

Az Intelligens Gyurmára egyedülálló összetétele* miatt egyszerre több anyag fizikai tulajdonsága is jellemzi. Ennek megtapasztalása nemcsak rendkívül szórakoztató, hanem tanulhatunk is belőle.

 

1) Tanulhatunk a szilikonról. Az Intelligens Gyurma ugyanis azért nem szárad ki sohasem, mert szilikonalapú.

 

A hagyományos, agyag vagy földalapú gyurmák könnyen kiszáradhatnak. Nem úgy a szilikonalapú Intelligens Gyurma. A szilikont azonban ne egy konkrét anyagként képzeljük el. Gyűjtőnév, melyet a műanyagok egy csoportjára használunk, alapanyaguk a szilícium nevű vegyület. A szilikont nem csak a plasztikai sebészek használják, alkalmazása ennél sokkal szélesebb, a szemlencsétől a szigetelésig sok mindent készítenek belőle. A gyurma kiszáradása tehát nem fenyeget, de arra érdemes figyelni, hogy ha nem használjuk, a legjobb helyen a zárt tartályában van, ez megvédi kosztól, portól, hajszálaktól.

 

2) Tanulhatunk a foszforeszkálásról. Mert egyes Intelligens Gyurmák világítanak a sötétben.

 

A foszforeszkáló gyurmák egy részével bevilágíthatod a sötét teret. A foszforeszkálás a fotolumineszcenciának nevezett jelenség egy fajtája, mely a fényelnyelés utáni fénykibocsátást jelenti. Érdemes tudni, hogy a foszforeszkálás nem azonos a fluoreszkálással, bár hasonló dolgokról van szó. Utóbbi esetben a fénysugarakat elnyelő anyag azonnal kisugározza a fényt. A foszforeszkálás során viszont az anyag (ebben az esetben az Intelligens Gyurmáé) hosszan sugározza a fényt, amit elnyelt.

 

3) Tanulhatunk porcelánról. Mert az Intelligens Gyurma törik, mint a porcelán.

 

  Van, akinek a sötétben világító Intelligens Gyurma a kedvence, míg mások azt szeretnék kipróbálni, hogy valóban úgy törik-e darabokra, ha kalapáccsal erősen rávágunk, mint a porcelán. Adódik a kérdés, hogy pontosan mi az a porcelán?

 

Ha csak a három legfontosabb dolgot jegyzed meg a Kínából származó porcelánnal kapcsolatban, azok legyenek az összetevők: kaolin, kvarc és földpát keverékéről van szó, melyet 1200 és 1400 °C között égetnek ki.

 

 

4) Tanulhatunk a szaglásról. Az Intelligens Gyurma ugyanis (majdnem) szagtalan.

 

A hagyományos gyurmáknak jellegzetes szaguk lehet, és van, aki ezt kellemetlennek találja. Az Intelligens Gyurmának nincs szaga, vagy ha van is, teljesen semleges. Miért tartjuk rosszabbnak az egyik szagot a másiknál? A szaglás a szaglóhámból indul, mely orrnyálkahártyánk egy részét foglalja el. A szagérzékelés az agyban folytatódik, ide érkezik az ingerület az orrból. Agyad dönti el, hogy egy szag kellemetlen-e számodra vagy sem. Ez nem teljesen haszontalan képesség: a rossz szagok sokszor vannak a segítségünkre, mert például megvédenek attól, hogy romlott ételt együnk. Bár 10 ezer különböző szagot vagyunk képesek felismerni, a kutyák túltesznek rajtunk, nagyobb szaglóhámjuk miatt 1 milliószor (!) jobb a szaglásuk, mint nekünk. Elképesztő az is, hogy szaglásunk működését csak alig több, mint egy évtizede sikerült feltérképezni. 2004-ben két tudós, Richard Axel és Linda B. Buck kaptak orvostudományi Nobel-díjat azért, mert részletesen feltárták az emberi szaglás folyamatát, a szagok azonosítását.

 

5) Tanulhatunk a sima felületről. Az Intelligens Gyurmát ott a legjobb használni.

                                                                                     

Kedvenc gyurmánk használata nem javasolt ágyban, szőnyegen, kárpiton, vagy bármilyen más puha, lyukacsos felületen, mivel olvad és folyik. Sima felületen, például egy asztallapon nyújtja a legnagyobb élményt, hiszen nem lesz tele szösszel és hajszállal sem. A sima és a sík a hétköznapi életben gyakran használt fogalmak, miközben az egyik sokkal inkább a tudományos nyelv kelléke. Ennek megértése ugyancsak jó alkalom a tudományos kitérőre. A geometria a „teljesen lapos, nem görbült felületet” nevezi síknakEuklidész, a híres matematikus például így határozta meg a síkot: „síkfelület az, amelyik a rajta lévő egyenesekhez viszonyítva egyenlően fekszik”. Ezzel szemben a sima nem geometriai fogalom, „csak” egy melléknév, ami azt jelenti, hogy egy felület lapos, egyenletes. Szóval, ha úgy tetszik: sík…

 

Kíváncsi vagy az Intelligens Gyurmákra?

 

Válaszd ki a kedvedre való modellt és kísérletezz különleges alapanyagával!

 

* Az Intelligens Gyurma az USA-ban készül, és megfelel az összes CPSIA előírásnak   (ASTM F963, CE, EN 71 szabvány 1., 2. és 3.), illetve a játékok biztonságáról szóló szabványoknak. Az Intelligens Gyurma nem mérgező, egészségre káros anyagot nem tartalmaz, nincsen benne latex, glutén, búzavegyület, vagy ftalát anyagok. Emiatt nem váltanak ki allergiás reakciót sem. Gyermekbiztonsági okokból az Intelligens Gyurma használatát három év fölöttieknek javasoljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog